Η γιαγιά πάει κατασκήνωση

Γιαγιά ή κατασκήνωση;

Το καλοκαίρι πλησιάζει και σε λίγους μήνες τα σχολεία κλείνουν.

Βασικό ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους γονείς είναι πώς θα απασχολήσουν τα παιδιά τους, τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικά για τις εργαζόμενες μητέρες αυτό δεν είναι ένα απλό ερώτημα αλλά μια σημαντική απόφαση, δεδομένου ότι οι ώρες που το παιδί θα μένει καθημερινά μόνο του είναι πολλές και για αυτό αναζητούν μια ουσιαστική λύση.

Πολύ συχνά, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα «Γιαγιά ή κατασκήνωση;»

Κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά της.

Η γιαγιά:

Τα παιδιά τη λατρεύουν, ξέρουν πώς δεν θα τους χαλάσει κανένα χατίρι, θα φάνε όσα γλυκά και παγωτά θέλουν, θα κάνουν όσες βόλτες θέλουν, θα κοιμούνται τις ώρες που θέλουν και γενικά ξέρουν πώς θα περάσουν καλά και χαλαρά. Από την άλλη, οι γονείς επιλέγοντας τη γιαγιά αισθάνονται ασφάλεια, ξέρουν πώς το παιδί τους το φροντίζει κάποιος με αγάπη και στοργή, έστω και αν οι κανόνες που έχουν θέσει για την ανατροφή του παιδιού τους παραβιάζονται πολύ ή λίγο.

Η κατασκήνωση:

Μπορεί να διαρκεί λίγο, συνήθως 15-22 ημέρες αλλά κάνει πραγματικά καλό στο παιδί. Αν αναζητάτε μια επιλογή που θα σας χαρίσει ξεγνοιασιά και ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα και ποιοτική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του παιδιού σας, η κατασκήνωση ίσως είναι η ιδανική επιλογή. Στη κατασκήνωση τα παιδιά όχι μόνο παίζουν, διασκεδάζουν και δημιουργούν αλλά εξελίσσονται και σαν προσωπικότητες. Στη κατασκήνωση το παιδί μαθαίνει να φροντίζει τον εαυτό του, ανακαλύπτει τις ικανότητές του και αυξάνεται η αυτοεκτίμησή του.  Επίσης γίνεται ουσιαστικό μέλος μιας ομάδας, εκπαιδεύεται σε κανόνες, αναπτύσσει την ομαδικότητα και τη συνεργασία, γνωρίζει νέους φίλους και γίνεται πιο κοινωνικό. Τα παιδιά στη κατασκήνωση ζουν σε ένα όμορφο περιβάλλον, σωστά διαμορφωμένο για τις ανάγκες τους και την ηλικία τους. Περιβάλλονται από ανθρώπους που αγαπούν τα παιδιά, που γνωρίζουν πώς θα τα διαπαιδαγωγήσουν σωστά και θα φροντίσουν για την πνευματική και σωματική τους καλλιέργεια τους καλοκαιρινούς μήνες. Στη κατασκήνωση κάθε μέρα είναι και μια μοναδική εμπειρία, το παιδί αποκτά νέα βιώματα και ζει μοναδικές στιγμές χαράς, ξεγνοιασιάς και δημιουργίας.

Αν σας απασχολεί το δίλημμα «γιαγιά ή κατασκήνωση;» ίσως μια βόλτα σε κάποιες κατασκηνώσεις και μια διερευνητική επίσκεψη σας βοηθήσει να αποφασίσετε.